Avloppsproblem?

Varje husägare kommer onekligen att stöta på avloppsproblem någon gång under sin livsstil. Det är oundvikligt. Men det behöver inte vara en kostsam eller besvärlig historia om du vet hur du ska göra. 

Avloppsunderhåll

Du behöver ta hand om avloppet i hemmet om det ska hålla hela sin livslängd. Det viktigaste är att vara noga med vad du spolar ned i toaletten och köksvasken. Du får inte spola ned tamponger, bindor, snus, tops, hushållspapper, fett och matrester. Alla dessa saker har en tendens att fastna i avloppet och slutligen leda till stopp. Se också till att rensa golvbrunnen i badrummet ofta, använd nät i brunnen för att fånga upp hår.

Filma

Om du har kontinuerliga avloppsstopp eller vill veta vilket skick dina stammar är, ska du passa på att filma avloppen. Firmor som Rörjouren och liknande har utrustning för att filma avloppsstammar och undersöka skick. De kan också lokalisera stopp som sitter längre ner och även se om avloppet har brustit. Ett annat exempel där filmning kan vara bra är när du köper ett hus eller sommarstuga vars avlopp har stått oanvänt under många år. Risken finns att papper och delar i avloppen torkat fast i rören så när du börjar använda avloppet igen tar det bara någon vecka innan första stoppet dyker upp.

Byta stammar

Att byta stammarna mot nya är ett stort jobb som kräver en del stora ingrepp i hemmet. Har du inte ekonomin för en sådan stor renovering kan du göra en relining där man klär in avloppet i nytt material. Alternativt kan du passa på att byta äldre stammar när du väl ska göra ingrepp i hemmet och byta ut stammen rum för rum. Det är lite besvärligare men du slipper bor i ett renoveringskaos där flera väggar och golv är rivna.