Skapa en bättre belysning

Belysningen i ett rum gör betydligt mer än man först skulle tro. Genom att lägga ned mer tid och energi på att verkligen planera belysningen för ett rum och anpassa den efter inredningen kan ge fantastiska resultat.

Allmänbelysningen är alltid en bra sak att börja med. För denna del gäller det att skapa en heltäckande och relativ jämn belysning som låter ett se allt och använda rummet så enkelt som möjligt. För att exempelvis kunna städa ett rum ordentligt underlättar det verkligen att ha bra allmänbelysning.

Taklampan är helt klart ett vanligt sätt att lösa allmänbelysningen, men det behöver absolut inte vara den enda belysningen för detta syfte. Flera lampor kan vara en del av allmänbelysningen och bör egentligen vara det också för att skapa det bästa möjliga ljuslandskapet.

Nästa steg är att titta på stämningsbelysningen i rummet. Det är något de flesta rum kan dra nytta av oavsett om man använder det för mer stämningsfulla stunder. Stämningsbelysning kan bland annat uppnås genom dimmerfunktioner på delar av allmänbelysningen. Men man kan lika gärna ha mindre ljuskällor som enbart används för detta syfte.

Vidare behöver en del rum även arbetsbelysning. Kök, badrum och kontor är de mest självklara rummen, men även en läslampa i en del av vardagsrummet faller in under denna kategori. Arbetsbelysningens jobb är helt enkelt att sprida tillräckligt med ljus över ett område där man utför en eller annan uppgift, exempelvis köksbänken. Denna belysning bör vara stark men samtidigt är det viktigt att den inte bländar.

Man kan även välja att arbeta med punktbelysning där man använder sig av väldigt riktat ljus som lyser upp delar av ett rum för att lyfta fram en del av inredningen. Detta kan till exempel vara en tavla, en växt, en större prydnadssak eller en samling av mindre inredningsdetaljer.

Vilket typ av belysning man än är i större behov av bör man vända sig till experter som A-Ljus för att hitta ett stort utbud och variation av produkter. På så sätt kan man lättare hitta det som passar in med den existerande inredningen.