Tryggare hem – underhåll avloppen

Avloppet i huset är en självklar del, något du inte tänker på. Allt du ser är ett hål i handfatet och badrumsgolvet, men avloppet har en viktig funktion och så fort det börjar strula blir du högst medveten om hur viktigt det är. Ett stopp i avloppet ger dålig avrinning i handfat och duschen, i värsta fall översvämmas toaletten när du spolar och hela familjens behov rinner ut över golvet. Med enkla underhåll kan du garantera ett tryggare hem. 

Vad du spolar ned

Toalettens avlopp är inte en avfallskvarn. Reningsverken har stora problem med stopp och det beror främst på att vi spolar ned saker som det inte kan hantera. I ett avlopp ska du endast spola ned vatten, papper, urin och fekalier. Tops, snus, bindor, hår och liknande ska kastas i soptunnan, aldrig i toaletten. Du kan heller inte byta ut toalettpappret mot hushållspapper, de har inte samma uppbyggnad och hushållspapper fyller upp avloppet och kan vara orsaken till nästa stopp.

När det kommer till handfat i badrum ska du vara försiktig med rakningen, håren ska inte spolas ned i avloppet. Täck botten med lite papper för att samla upp håren och släng dem. I köket får du aldrig hälla ned matfett eller matrester i avloppet. Små smulor är okej men fett fastar i röret och stelnar, till slut minskas omkretsen så mycket i avloppet att det krävs mycket lite för stopp.

Underhåll

Om du har problem med blomflugor kan du ha mycket fett och matrester som sitter fast i rören. Använd en propplösare eller blanda eget med kokande vatten och bikarbonat. Häll ned i avloppet och låt verka en stund innan du spolar med högt tryck ned i avloppet för att spola bort resterna.

Om du har ett större stopp kan du bara lösa det med en stamspolning. Då behöver du ringa in en firma som kommer med spolbil. De kan också filma i avloppet och undersöka skicket på rören. På så sätt kan de även hitta sprickor och påbörjade stopp i rören.